Mediators Blog

Hoe zit het met het koophuis als jullie de scheiding aanvragen?

Hoe zit het met het koophuis als jullie de scheiding aanvragen

Een scheiding aanvragen is nooit fijn. Niet alleen zorgt het voor dat jij en jouw ex-partner samen veel formaliteiten moeten gaan regelen en bespreken, maar het zal ook een tol nemen op de andere leden van het gezin. Daarnaast is het vaak ook zo het geval dat in al bestaande gezinnen in een koophuis wonen. Wat gebeurt er namelijk precies met een koophuis bij een scheiding aanvragen? In dit blog leggen we je uit wat je moet doen met jouw koopwoning wanneer je besluit om de echtscheiding tussen jou en jouw ex voort te zetten.

Een echtscheiding met een koopwoning: de stappen

Op het moment dat je met jouw ex in een koopwoning woont, is het de vraag wie er zal vertrekken of hoe jullie het zullen verdelen. In andere woorden: jullie zullen samen moeten bepalen wie de eigenaar is van het huis. Verloopt het proces moeizaam en lukt het niet om de juiste afspraken te maken? Schakel dan een mediator in. Een mediator zal tussen jullie twee bemiddelen, zodat jullie sneller oplossingen vinden en dat de afspraken zo snel mogelijk op papier staan. Dus klik hier voor een mediator scheiding, zodat jullie gemakkelijk conflicten kunnen oplossen.

Om de eigenaar te bepalen van jullie koophuis, moet je de huwelijksvermogensrecht nagaan. Zijn jullie op basis van huwelijkse voorwaarden getrouwd of juist gemeenschap van goederen? Bij een scheiding aanvragen met een koopwoning is het belangrijk dat je deze informatie opzoekt, omdat het bepaalt wie de eigenaar zal zijn. In het geval dat jullie beiden de eigenaren zijn, dan moeten jullie beslissen hoe jullie het huis gaan verdelen of verkopen. 

Hypotheekschuld, woningwaarde en meer 

Zodra jullie hebben nagelopen wie het huis zal bezitten na de echtscheiding, moeten jullie het kostenplaatje opmaken en deze afspraken op papier zetten. In het geval dat jullie bijvoorbeeld nog samen een hypotheek hebben, dan moeten jullie ook de schuld verdelen. Bekijk daarnaast ook het resterende bedrag van de hypotheekschuld. Zodra jullie een overzicht hiervan hebben gemaakt, stellen jullie de waarde van de woning vast. 

Ter herinnering: als het niet lukt tussen jullie, klik hier voor een mediator scheiding. Probeer de situatie nog niet lastiger te maken dan het is en schakel een bemiddelaar in die gespecialiseerd is in echtscheidingen. Zij weten je op weg te helpen. Dus vergeet niet: klik hier voor een mediator scheiding om de situatie snel te verhelpen.

Aanbevolen artikelen